Uit de oude doos, euh, ouwe taart

stapel-op-de-lente-klein2We schrijven 2007. De Leukste Taarten punt nl bestond net, het forum had hooguit 250 leden. Wij pioniers van heel bakkend Holland kenden elkaar en elkaars werk allemaal – nu zijn er bijna 25.000 taartenbaksters geregistreerd. Daarvoor had ik wel eens een barbietaart en een dinosaurseiland gemaakt met fondant en dat was niet zo’n succes. Althans, wel bij de ontvangers, die waren onder de indruk en aten er met smaak van, maar niet bij mij, want ik zag meer mislukte dingen dan goede. Aangezien ik niet zo hou van hobby’s waar ik weinig talent voor lijk te hebben, hield ik er snel weer mee op.
Maar het bleef kriebelen, want waarom zou ik dat gvd niet kunnen met m’n knutseltalent? En dus waagde ik nog eens een poging. Ik schreef me in op het forum en poste de eerste marsepeintaart die ik in elkaar had gefrummeld voor de verjaardag van een vriendin in Limburg. Wat hoop gaf: met marsepein kon ik uitermate goed uit de voeten, veel beter dan met de makkelijk scheurende, vies ruikende fondant. Vriendin was verguld, het forum stak me veren in de reet. Dat smaakte naar meer 😉 Ik vroeg op de site van de Leukste Taarten om en zocht er naar tips, adviezen en goede ideeën om het taartenbakken en -decoreren beter te leren, want ik was van plan een indrukwekkende entree te maken op m’n neefjes vierde verjaardag (nu elf). Dat lukt met een grote Bob-de-Bouwer slagroomtaart met bijpassende bolcakejes en vooral met het pluk-de-lente-stapeltaartje op de laatste rij hieronder. Daarvoor en daarna heb ik nog wat meer geoefend – en weggegeven voor allerlei gelegenheden.
Toen mensen hele Disney-kastelen en torenhoge stapels gingen bouwen, ben ik afgehaakt. Ik was meer van het klein maar fijn, met af en toe een uitschieter, en maakte de taartjes bovendien puur voor mijn eigen plezier en, mooi meegenomen, die van m’n vrienden- en familiekring. Dat mooier, hoger, verder, sneller hoefde niet zo nodig voor mij.
Ik vond net een stel van m’n creaties op m’n oude server, misschien toch leuk er even een paar te laten zien.

Leave a Reply