Thúsfront – Tryater

Theaterkrant zag de Tryater-voorstelling Thúsfront en schreef een schrikbarend negatieve recensie. Ik mag er natuurlijk niks over zeggen, want ben een collega bij Theaterkrant én werk in opdracht van Tryater. Maar ik heb er ook wel een beetje verstand van, en begeleid daarom de foto’s toch even met een stukje van eigen hand – want niks zeggen over dingen die ik belangrijk vind, dat is dan weer niet bepaald mijn grote kracht.

Afgelopen zaterdag zat ik in een tot theater omgebouwde gymzaal in Lemmer tussen echt Tryaterpubliek (de provincie bespelen is immers de lastige kernopdracht van het Friese gezelschap) dat geregeld de adem inhield en beslist geraakt was door dit stuk en de prachtige personages. Ook ik heb af en toe naar adem moeten happen, nog net geen traantje hoeven wegpinken – veel scheelde het niet. Dat is best bijzonder, want ik ben een ervaren toneelkijker, doorgewinterd recensent en bovendien de fotograaf van deze voorstelling, dus ik zie veel en ken bovendien de mensen die daar stonden te spelen – en geloofde ze desondanks.

Ik ben blij dat dit stuk geen documentaire is geworden, of een tekstlezing is gebleven, zoals de Theaterkrant-recensent voorstelt. Nu krijgen vele honderden Friezen in tientallen gemeenschapshuizen en andere parttime theaterzalen live een heftig inkijkje in hoe het is om als ouders thuis machteloos te moeten toekijken terwijl je vrolijke zonen in een ver en onbekend land tijdens één toertje op een keiharde manier volwassen worden door de gruwelen van een land in oorlog. Want dat is waar deze voorstelling over gaat, en dat is niet per ongeluk.

Als de recensent het politieke gekrakeel aan de orde wil stellen, moet hij een regisseursstoel kopen en zelf een voorstelling maken over dit onderwerp. Beoordeel een voorstelling op haar eigen merites, zeg ik vanuit de recensentenstoel, en niet vanuit wat je had willen zien. En liever nog: kijk door de ogen van de doelgroep, verplaats je in een doelstelling, dan alleen kun je tot een redelijk oordeel komen. Dat deed de Leeuwarder Courant, en die kwam tot vier sterren.

 

 

Leave a Reply