Portretten makers Atelier Oerol

Tussen een flinke berg redactiewerk door (waarvan binnenkort update) hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan diverse fotoklussen. Daaronder een portettenproject voor Atelier Oerol (waarvoor we ook de donateursdag op 12 april fotografeerden, als donatie). Oerol maakte dankbaar gebruik van ons materiaal en plaatste een hoop van onze foto’s in zijn meest recente nieuwsbrief voor de donateurs.
Voor de portretten ontwikkelden we samen met Oerol een concept. Uitgangspunt was dat ze de makers centraal en herkenbaar zouden laten zien, en tegelijk een inkijkje zouden geven in hun woon/werkplek én hun werklocatie op Oerol en deels ook op Over het IJ Festival. Gedachte erachter: het werk wordt afgemaakt en getoond op locatie, maar thuis of in het atelier, een plek die vaak veel over mensen verteld, wordt er al veel denkwerk aan besteed en ontstaat een (groot) deel van de voorstelling.
Best veel om in één plaatje te stoppen, maar dat is wel gelukt. We hebben alle makers op een achtergrondrol geportretteerd in hun atelier of werk/woonkamer. Op Oerol en Over het IJ hebben we de plekken gefotografeerd waar ze (vermoedelijk) gaan spelen. Die plekken hebben we vervolgens op de achtergrondrol en/of een ander wit vlak gemonteerd. Dat levert spannende, surrealistische plaatjes op waar je minstens twee keer naar moet kijken.
Grootste compliment was dat een begeleider van Atelier Oerol de beelden zag en me stralend complimenteerde dat de makers zo zichzelf waren op de beelden. Superfijn! Het helpt natuurlijk dat we vorige Oerol een paar dagen met ze hebben meegelopen. En dat we het geweldig vinden met deze zeer gevarieerde groep bijzondere jonge makers te werken ūüôā

Nieuwsbrief Atelier Oerol-26 april 2013-2-voorblog

Festival Cement: jongemakersfeest

Tussen bergen redactiewerk door mochten wij weer eens lekker een paar dagen tussen de jonge theatermakers vertoeven, dit keer in Den Bosch, op een kleine editie van Festival Cement. We waren er de festivalfotograaf en zagen in die hoedanigheid een aardig deel van de voorstellingen. Een woordelijk verslag daarvan volgt later, als ik wat deadlines van bladen achter de rug heb. De beelden, die zijn al klaar om te laten zien en dat doen we dus ook graag.

We zagen de voorstellingen in de gallery: Stamping den Bosch van Joris van Oosterwijk, That’s it van Sabine Molenaar, Raum van Studio Mensink/Vanderbroeck, Dinner with Dad van Lucas de Man/HZT, Kraud-fun-ding van Katja Heitmann, Fremdk√∂rper van Studio Mensink/Vanderbroeck, Klandizie van Karin Netten, Stranger van Emke Idema, BIS van Jan Martens en Truus Bronkhorst en BOG van Lisa Verbelen, Benjamin Moen, Judith de Joode, Sanne Vanderbruggen. Ertussen beelden van impressies van de sfeer in het festivalhart, de pitches voor en uitreiking van de Dioraphteprijs en een gesprek van jonge makers in de Groote Soci√ęteit.