Stichting C3, voor nieuwsgierige kids – en mij

Op LinkedIn kwam een klein maar fijn klusje voorbij. Ik dacht het niet te krijgen, maar reageerde spontaan toch, puur omdat het me zo’n leuke organisatie leek. Mijn reactie viel in de smaak, ik kreeg een kans en die heb ik gepakt. Vanaf nu schrijf ik dus af en toe een persbericht voor de C3, een stichting die chemie promoot onder kinderen en jongeren. Een belangrijk doel. En leuk!
M’n eerste berichten gaan over hun net vernieuwde website www.expeditionchemistry.nl. Ga maar eens kijken, je verdwaalt er gegarandeerd in, in de meest positieve zin des woords. Er staan allemaal geweldig leuke proefjes op die je thuis eenvoudig kunt doen, meestal met dingen die je gewoon in huis hebt. Heel geschikt voor nieuwsgierige kids – en mensen die een jong hart hebben maar niet echt thuis zijn in de scheikunde. Of wel, want ook dan is het heerlijk experimenteren met citroenbatterijen, zelfgemaakte verf of.. nou ja, ga zelf maar kijken.

 

Je natte neus achterna in Dropwolf

De leuke theatermaakster Peerke Malschaert, die wij al een tijdje kennen van onder meer Productiehuis Brabant, Oerol en Over het IJ, maakte samen met Roos van Haaften een jeugdvoorstelling voor het spannende productiehuis Bonte Hond in Almere. We mochten voor ze fotograferen, een pittige maar ontzettend gave opdracht: het moest gebeuren tijdens een try-out met een kleurrijke berg drukke kinderen die in ijltempo werden meegesleurd langs verschillende locaties. Peerke is niet op haar knieën gaan zitten, maar heeft een thema waar ze ook voor grote mensen al eens mee stoeide op een volwassen manier vertaald naar een voorstelling voor een jonger publiek. ‘Dropwolf’ gaat grofweg over de grens tussen de natuur en de cultuur van de mens, of eigenlijk in de mens, en hoe je daarmee omgaat: laat je je gaan of beheers je jezelf? Ze daagt de kinderen uit de wolf in zichzelf op te zoeken tijdens een dolle tocht door een Almeerse buitenwijk, en verwacht van ze dat ze daarna, helemaal geaadeehaadeed, redelijk stil op bankjes in een pand in aanbouw gaan zitten als de twee fijne actrices (Nienke de la Rive Box en Eva Meijering) wat relatief rustige scènes spelen in een overigens schitterend decor dat fantastisch gebruikmaakt van schaduwen. Wat een lekkere voorstelling, letterlijk en figuurlijk, omdat ie is gedrenkt in droplucht en wordt afgesloten met een stuk trekdrop als beloning voor het braaf én het niet braaf zijn.