De mooiste van…

Afgelopen dagen scrolde ik door m’n beelden van afgelopen jaar en op gevoel pikte ik er een stuk of zeventig uit die ik het mooiste vond. Als zoethoudertje tot ik tijd heb om m’n site bij te werken hier: the best of uit eigen keuken.

De sneakste sneak preview

De allersneakste sneak preview die je als toeschouwer kunt krijgen, is aanwezig zijn bij de eerste tekstlezing van een nieuwe voorstelling. Dat is over het algemeen voor de gewone toeschouwer niet weggelegd, maar gelukkig ben ik naast toeschouwer ook fotograaf voor wat gezelschappen. En dus mag ik heel af en toe meegluren als de spelers samen met de regisseur de eerste stapjes zetten op weg naar een voorstelling. Te gek, want in de meeste gevallen komen wij natuurlijk ook pas als alles af is, of tenminste zo goed als, een paar daagjes voor de première, en dan moet ik mijn nieuwsgierigheid veel langer bedwingen.

Groepsportret van alle acteurs van Holes.

Groepsportret van alle acteurs van Holes.

Dit was zo’n af en toe. Op een mooie dag in april kwamen alle spelers en andere medewerkers aan Holes van Tryater/De Jonge Republiek samen in Leeuwarden en ik mocht erbij zijn. In een volle zaal vol betrokken Tryater-medewerkers, zo veel dat regisseuse Silvia Andringa er even confuus van was, was de tekst van Holes voor het eerst te horen uit de monden die deze straks op Oerol, en later in Leeuwarden, ook gaan uitspreken. De eerste liedjes waren er ook al , goed voor de sfeer. Samen met René maakte ik daarna portretten van de artistieke kern die de voorstelling creëert en alle acteurs.

Wij verheugen ons enorm op deze voorstelling. Klik hier om er meer over te lezen.

Posterfoto Dorothy Blokland

Basic CMYKVoor Vorst producties, de nieuwemakerstak van het fijne theater De NWE Vorst in Tilburg, fotografeerden wij de prachtige nieuwe maakster Dorothy Blokland voor de flyer en poster van haar voorstelling De koningin van Paramaribo. Dorothy studeerde in 2014 af als theatermaker en docent aan de Academie voor Theater van FHK Tilburg en laat in De koningin van Paramaribo de kracht van de vrouwelijke seksualiteit zien. Ze vertelt het verhaal van Maxi Linder, een van de bekendste Surinaamse hoeren uit de jaren ’50 die voor veel ophef zorgde in het koloniale Suriname van die tijd. De voorstelling van Dorothy gaat op 17 april in première en hoopt deze zomer nog op festivals te staan.

We zijn Daphne de Bruin, toptheatermaakster en ultralieve vrouw, ontzettend dankbaar dat we de studio op de Vrijstaat mochten gebruiken om deze uitgesproken Surinaamse vrouw op de foto te zetten in Utrecht.

De dag van… Willem van den Born, Vitens

Voor Praktijkblad Ondernemingsraad maak ik vier keer per jaar een groot artikel: de dag van… Daarin volg ik een dag een or-lid, schets ik in grote lijnen zijn werk en zoom ik in op de dwarsverbanden tussen het dagelijkse werk en het or-werk.De foto’s maak ik ook zelf.

Veel or-leden zijn kantoortijgers, maar soms sta ik met een or-lid samen tot m’n knieën in de modder, zoals tijdens de dag dat ik op pad was met Vitens-monteur Willem van den Born. Een echte verhalenverteller, die de ontwikkelingen in het land van het water al tientallen jaren op de voet volgt en al die tijd zorgt dat mensen in het gebied rond zijn woonplaats Hilversum niet (te lang) zonder zitten. Mooie kerel.

untitled

Dag van… en eindredactie Praktijkblad OR

De kandidatenlijst voor De dag van… droogde na enkele jaren een beetje uit, de interessante kandidaten leke© Saris & den Engelsmann zo langzaam maar zeker op. Stoppen met de rubriek was een overweging, maar in de laatste redactievergadering werd duidelijk dat de verhalen graag gelezen worden door de abonnees en de collega’s – het gaat eigenlijk in het blad eigenlijk altijd over de zaak en nooit over de mens achter het or-lid en dat belicht De dag van… nu juist wel. Dus deden we een oproep op LinkedIn, op hoop van zegen. De aanmeldingen stroomden binnen, niet alleen vinden onze abonnees het leuk om de rubriek te lezen, ze vinden het blijkbaar ook interessant om zich een dag door mij te laten volgen en op de foto te laten zetten. Dankbaar maakte ik een nieuwe kandidatenlijst aan, waarmee ik zeker anderhalf jaar mee vooruit kan.
De eerste bij wie ik langsging was Erwin de Boer, vicevoorzitter van de or bij Fujitsu in Maarssen – tenminste, toen ik hem bezocht, want inmiddels werkt hij voor het Internationaal Kanker Instituut Nederland, waar hij verwacht z’n bezieling en enthousiasme voor de medemens wat meer kwijt te kunnen. Een snelle denker, rap van tong ook en ambitieus op de goede manier des woords.
POR_13_07-08.indd

Nummer 100

De Landelijke Vereniging van Geamputeerden, waarvoor ik al een paar jaar het verenigingsblad Lede(n)maat maak, gaat dit najaar op in de nieuwe vereniging Korter Maar Krachtig. Nummer 100 van het blad was dus ook meteen het laatste. Ik worstelde daarom 25 jaar archieven door om een bijzonder nummer te vullen, op zoek naar mooie verhalen en de geschiedenis van het verenigingsblad en daarmee goeddeels ook die van de vereniging. Daarnaast schreef ik twee interviews, allebei op hun eigen manier heel bijzonder. Het eerste was met Caroline van den Kommer, vaste columniste van Lede(n)maat, adviseur cliëntencommunicatie en coach van mensen met een prothese/amputatie. Dat heeft ze zelf ook sinds een ongeluk als tiener. Niet leuk, maar wel iets waar je mee kunt leren leven, zo stelt ze. Leuk mens. Ik maakte ook haar portret.
InterviewCaroline
Het andere interview was met filosoof René Gude, die net nadat ik de afspraak met hem had gemaakt werd benoemd tot Denker des Vaderlands. Hij heeft botkanker en een levensprognose van maximaal twee jaar; zijn been werd twee jaar geleden geamputeerd tot aan de heup. Zijn humor verdween goddank niet met zijn been en zijn relativeringsvermogen evenmin, wel waarschuwt hij voor ontkenning van het soort ellende waar hij zelf mee te maken heeft omdat je dan vervreemdt van je geliefden – het laatste wat je in zo’n situatie wilt. Wat een bijzondere man, wat een heerlijk gesprek. En wat een compliment dat hij op mijn tekstvoorstel antwoordde ‘Het is zo mooi dat ik de kleine schaafwerkjes graag aan jou overlaat’ – geen woord wilde de beste man aanpassen in een tekst van ruim 2000 woorden. Zeldzaam karakter zonder uit de kluiten gewassen ego.
De foto’s zijn in dit geval van anderen, zijn energie was op na het gesprek. En sowieso kan ik aardig fotograferen, maar de beelden die An-Sofie Kesteleyn van Gude maakte voor de Volkskrant waren zo mooi (op de eerste pagina van het artikel en op de cover gebruikt), dat ik daar graag uit eigen zak een net bedrag voor neertelde om mijn artikel te vervolmaken.
InterviewReneGude

Ansichtkaarten bij Gluren van Hoge Fronten

Hoge Fronten bedacht iets leuk: ze zouden op Oerol een aantal huizen uitzoeken waar festivalgangers met een kaartje ongegeneerd binnen mochten gluren. Kenners van het eiland zeiden dat het nooit zou lukken dat mensen van daar dat zouden toestaan, maar met hulp van een weggetjeswetende eilander kreeg de innemende theatermaakster Lieke Benders het toch voor elkaar: met vier huizen, een schuur, en een enorme berg medewerking van de ‘begluurdeen’ en de Hoge Fronten-medewerkers creëerde ze een indrukwekkende, schattige, ontroerende, menselijke, gewoon bijzondere route die tijdens heel Oerol op gezette tijden te volgen was. Tot groot genoegen van de voyeuristische festivalbezoekers die beslag wisten te leggen op de bijzonder gewilde entreetickets – alle dagen uitverkocht, zo graag willen wij Nederlanders blijkbaar binnenkijken bij zo maar wat mensen in het dorp Hoorn op het eiland Terschelling.
Wij legden voor Hoge Fronten de route vast, maakten scènefoto’s en stills van de opstellingen. Dat kun je in een van de items van eerder deze week zien. Voorafgaand aan het festival, eind mei, gluurden wij al op alle locaties: we maakten portretten van de mensen bij wie de mensen straks zouden mogen gluren. Dat deden we in twee reeksen: een waarin de bewoners als vanzelfsprekend in hun eigen ruimte vertoeven, als een soort meubelstuk tussen de eigen bezittingen en een waarin de bewoners iets meer op de voorgrond treden. Die eerste serie hebben de mensen cadeau gekregen als bedankje voor hun fijne medewerking, de tweede serie is afgedrukt op een ansichtkaartenserie waar we uitermate trots op zijn. De kaarten zien er ongeveer zo uit (en wil je een set hebben, mail dan met janneke@hogefronten.nl).
HF-Gluren-ansichtArie-LR
HF-Gluren-ansichtSjoukje-LR
HF-Gluren-ansichtLouk-LR
HF-Gluren-ansichtMarianne-LR
HF-Gluren-ansichtArien-LR

Portretten makers Atelier Oerol

Tussen een flinke berg redactiewerk door (waarvan binnenkort update) hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan diverse fotoklussen. Daaronder een portettenproject voor Atelier Oerol (waarvoor we ook de donateursdag op 12 april fotografeerden, als donatie). Oerol maakte dankbaar gebruik van ons materiaal en plaatste een hoop van onze foto’s in zijn meest recente nieuwsbrief voor de donateurs.
Voor de portretten ontwikkelden we samen met Oerol een concept. Uitgangspunt was dat ze de makers centraal en herkenbaar zouden laten zien, en tegelijk een inkijkje zouden geven in hun woon/werkplek én hun werklocatie op Oerol en deels ook op Over het IJ Festival. Gedachte erachter: het werk wordt afgemaakt en getoond op locatie, maar thuis of in het atelier, een plek die vaak veel over mensen verteld, wordt er al veel denkwerk aan besteed en ontstaat een (groot) deel van de voorstelling.
Best veel om in één plaatje te stoppen, maar dat is wel gelukt. We hebben alle makers op een achtergrondrol geportretteerd in hun atelier of werk/woonkamer. Op Oerol en Over het IJ hebben we de plekken gefotografeerd waar ze (vermoedelijk) gaan spelen. Die plekken hebben we vervolgens op de achtergrondrol en/of een ander wit vlak gemonteerd. Dat levert spannende, surrealistische plaatjes op waar je minstens twee keer naar moet kijken.
Grootste compliment was dat een begeleider van Atelier Oerol de beelden zag en me stralend complimenteerde dat de makers zo zichzelf waren op de beelden. Superfijn! Het helpt natuurlijk dat we vorige Oerol een paar dagen met ze hebben meegelopen. En dat we het geweldig vinden met deze zeer gevarieerde groep bijzondere jonge makers te werken 🙂

Nieuwsbrief Atelier Oerol-26 april 2013-2-voorblog

De dag van… in nieuwe opmaak

Ook mijn vaste rubriek voor Praktijkblad Ondernemingsraad, De dag van…, is door de vormgever in een nieuw jasje gestoken. De aflevering hieronder heb ik gemaakt ruim voordat de nieuwe vormgeving klaar was en is dus, met name qua beeld, nog gebaseerd op het oude format. Over twee weken ga ik voor het eerst op pad om een nieuwe aflevering bewust in het nieuwe format in te passen. Belangrijkste verschil: ik kom niet meer weg met ritsratsfotootjes tussen de bedrijven door, want daar zijn ze een beetje te groot voor geworden. Eerder zaten ze in een fotostripje op miniformaat, tja, toen kwam het niet zo nauw. Dus maak je borst maar nat, or-lid van Connexxion Taxi Services, je gaat serieus op de foto binnenkort 🙂
POR_13_03.indd

Greep uit de kunstenaarsportretten

Tot vandaag rustte er een embargo op onze beelden, maar nu mogen we ermee los. Hier een selectie van de mooiste kunstwerken en/of de best gelukte foto’s van de kunstenaars wier werk is opgenomen in de expositie ‘Beeld van Beatrix’ volgens ons. Wat een feest! Bea, alle kunstenaars, chapeau!
De expositie is te zien tot en met Koninginnedag – de laatste voorlopig – op alle dagen dat Paleis het Loo open is.
Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk

Opening Beeld van Beatrix

Beeld van Beatrix - foto Saris & den Engelsman

Dries van Agt opent de expositie

- foto Saris & den Engelsman

De kunstenaars zoeken hun werk in het beeld dat Het Loo heeft laten samenstellen van alle in de expositie opgenomen kunstwerken

- foto Saris & den Engelsman

Jurylid Sacha de Boer, journalist en fotografe, licht toe waarom ze een werk waardeert. Rechts de kunstenares van het werkje links

- foto Saris & den Engelsman

Glaskunstenaar Van Leeuwen geeft uitleg over zijn werk, dat door de inrichters van de expo prachtig is geplaatst

Het redactiewerk dat ik de afgelopen tijd driftig heb zitten doen, komt binnenkort aan de beurt op m’n blog. Vandaag eerst even aandacht voor het spannendste en meest uitstralingsrijke project dat we in lange tijd, misschien wel sinds altijd hebben gedaan voor een opdrachtgever: de portretten van de kunstenaars die een ‘Beeld van Beatrix’ hebben gemaakt dat is uitverkozen voor de gelijknamige tentoonstelling op Paleis het Loo. 64 van die portretten zijn geplaatst op het verklaringsbordje van de bijbehorende werken in de tentoonstelling, en op de keper beschouwd hebben wij dus eigenlijk als enige – nou ja Andy Warhol dan, met zijn vierluik van Trix – meerdere werken in de expo hangen. Alle portretten worden, zo horen we vandaag, ook opgenomen in een uitklapboekje dat bij de tentoonstelling komt – nog net niet op tijd klaar, maar zeer in de maak en erg mooi geworden. En verder waren René en ik én het grootste deel van onze foto’s vanavond, 30 januari, allebei uitgebreid te zien in de NOS-documentaire Uw beeld van Beatrix, die over het project is gemaakt.  In de aftiteling stonden we als medewerkers van Het Loo expliciet genoemd. Dat zijn we niet, we zijn immers freelancers, maar we zijn desondanks apetrots dat we het voor mekaar hebben gekregen al die mensen op één dag te kieken en velen van hen plus onze opdrachtgevers ook nog tevreden te stellen met het resultaat.
Kan een dag mooier beginnen dan dat er op het sjieke toilet van Het Loo een lieve kunstenares naar je toekomt en je complimenteert met de fijne indruk die je die dag bij haar hebt achtergelaten omdat je iedereen (nou ja, tenminste haar) zo geruststelde en ondanks de grote spoed de aandacht gaf die ze verdienden? Mijn dag kon al niet meer stuk, en toen ik ons werk in de expo en het boekje van de tentoonstelling nog niet gezien. Wauw. Wat een leuk project. Zo willen we er wel elke paar weken één. Komt u maar!

Beeld van Beatrix

BeeldVanBeatrix_copyrightSaris&denEngelsmanDe NOS heeft een groot project geïnitieerd voor de 75e verjaardag van onze vorstin, Koningin Beatrix. Ze vroeg (amateur-)kunstenaars een portret van de moeder des vaderlands te maken en dat te uploaden op de site. 2000 mensen gaven aan die oproep gehoor. Een driekoppige jury (ontwerper Jan des Bouvrie, NOS-presentator en fotograaf Sacha de Boer en conservator van Paleis Het Loo Marieke Spliethoff) koos daaruit tachtig werken die de kunstenaars live mochten komen presenteren. Hiervan zou nog een dozijn afvallen, de rest krijgt een plek in een bijzondere expositie bij Paleis het Loo in Apeldoorn, die voor het publiek opent op 31 januari, de geboortedatum van mevrouw Van Amsbergen.
Die laatste selectie gebeurde gisteren, zaterdag 19 januari, ook op Paleis het Loo en die werd zeer uitgebreid vastgelegd door onze nationale omroep. Alle gelukkigen die de goedkeuring van de jury konden wegdragen (en helaas ook een paar afvallers), werden bovendien met en zonder hun werk door ons op de foto gezet. René maakte daarnaast een kunstopname van de werken op een ezel of sokkel voor een eventuele catalogus.
Fotograferen op Paleis Het Loo_fotoSaris&denEngelsman_9622Dat betekende dat we om zeven uur in de auto zaten op weg naar het Paleis, dat we rond achten onze mobiele studio opbouwden op een eigenlijk net iets te kleine plek in de zogeheten witte foyer en dat we vanaf half tien in een razend tempo tientallen mensen en kunstwerken voor onze camera´s kregen. In een paar minuten per persoon (normaal gebruiken we een half uur tot een uur) zetten we ze zo goed mogelijk op beeld, met achter mij telkens een stuk of zeven wachtenden en aan de zijkant naast René de rij met zenuwachtige mensen die nog langs de jury moesten.
Heerlijk hectisch, maar wat een feest om al die kleurrijke, stijlvolle, originele en soms (sorry, lieve mensen) oerlelijke interpretaties van Beatrix te zien en al die trotse, zeer uiteenlopende mensen die ze hebben gemaakt. Het verschijnsel dat zich ook voordoet bij baasjes en honden, namelijk dat ze in stijl en uitstraling bij elkaar passen als een peper- en zoutstel, bleek ook voor kunstenaars en hun kunstwerken op te gaan. Dat kunnen we nu nog niet laten zien, want we hebben een embargo tot de opening. Hier dus alleen een work-in-progressfoto en een kiekje van een cameraman die mij zo nodig ook moest vastleggen voor de grote film van het evenement en die per se gekke bekken wilde trekken.

Wordt vervolgd! Lees voor meer info de site van de NOS.

De NOS uploadde al een filmpje waar ik ook in een flits in voorbij kom. Op 30 januari komt er een uitgebreidere reportage, benieuwd of we daar ook weer inzitten…

Artikelen voor magazines

Niet alleen redigeerde ik afgelopen weken vier magazines, voor twee ervan schreef ik ook. De dag van…, mijn rubriek voor Praktijkblad Ondernemingsraad, was weer aan de beurt. Daarvoor ging ik op bezoek bij revalidatiecentrum de Vogellanden in Zwolle en OC de Twijn, de school waar hun or-voorzitter Carin Smit als ergotherapeute werkt.

Verder kon Lede(n)maat, het verenigingsblad voor geamputeerden, wel wat kopij gebruiken en maakte ik daarvoor twee grote verhalen. Ik deed onder meer een interview met een zeer ervaren journalist die z’n werkzame leven sleet bij kwaliteitsbladen en kranten als Hollands Diep en NRC Handelsblad en schrijver is van diverse boeken over architectuur. Voor het eerst schreef hij over zichzelf, met het verlies van zijn been als aanleiding. Ik sprak hem over dat boek en kreeg als reactie: “Echt een goed stuk heb je gemaakt. Op een mooie manier persoonlijk.” Hoewel ik al honderden pagina’s vol schreef en vaak complimenten kreeg, is een opsteker als deze van zo’n topjournalist wel even wat anders.

Beide bladen verschijnen net voor kerst, maar hier alvast een preview. Niet alleen de teksten, ook de foto’s zijn van mijn hand.

Broers in samenwerking

De broers Ilay en Anan den Boer werkten in een intensief proces samen aan de voorstelling Broer. Die voorstelling draait om hun onderlinge verhouding in relatie tot het voortdurende en heftige conflict in Ilay’s geboorteland Israël. Om de voorstelling extra universele kracht bij te zetten, portretteerden de vaste fotografen van TG Ilay, Moon en René, een aantal andere broers die samenwerken op hun gezamenlijke werkplek. Hamvraag: hebben zij ook zo’n explosieve relatie als de Den Boers of gaat het er bij hen harmonieuzer aan toe?
Ilay en Anan den Boer - foto Saris&denEngelsmanAndé en Hans Goedkoop © Saris & den EngelsmanRoger en Marcel Grivec ©Saris & den Engelsman 2012Roberto en Nino Pennino - ©Saris&denEngelsman

Vier van de acht tot nog gemaakte portretten, een gemaakt op de eerste speelplek, Amsterdam (Over het IJ festival), een op de tweede, Den Bosch (Theaterfestival Boulevard) en twee op de derde, Zuid-Limburg (Cultura Nova). Van links naar rechts: Ilay en Anan den Boer, theatermaker/componist, André en Hans Goedkoop, kok/eigenaar van een restaurant, Roger en Marcel Grivec, eigenaren van het Jeanspaleis en Roberto en Nino Pennino, advocaten. De foto’s zijn te zien op de locatie waar de voorstelling speelt, met een citaat over de samenwerking of de relatie tussen de broers.

Hans en André Goedkoop (61), kok en eigenaar restaurant Place du Nord, Purmerplein in Amsterdam-Noord.
André : “Hans is medewerker, geen compagnon. Dat heb ik wel een tijdje gek gevonden, dus ik heb hem voorgesteld om compagnon te worden, maar daar zag Hans helemaal niks in. Hij houdt niet van de verantwoordelijkheid, hij vertoont z’n kunsten het liefst in de keuken.”
Hans: “We zijn makkelijk. Tenminste”, twijfelt hij eventjes: “ik ben makkelijk.”


Het is de bedoeling de serie langzaam maar zeker uit te breiden op andere speelplekken.

Ons eerste boekje!

20. voorstellingen van noordOns allereerste boekje is uit! Het hoort bij de expositie die net is afgesloten op Over het IJ Festival. We hebben het zelf ontworpen en opgemaakt, met beeld- en woordmateriaal van eigen hand. Erin staan (vooral) jonge mensen uit Amsterdam-Noord die we hebben geportretteerd op hun favoriete plek in dit stadsdeel.

Het boekje ‘20. Voorstellingen van Noord’ (48 pagina’s) kost 10 euro inclusief verzendkosten. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje met als onderwerp ‘20’ en met erin je naam en adres naar hallo@moonsaris.nl, dan sturen we het boekje na betaling naar je toe.