Beeld van Beatrix

BeeldVanBeatrix_copyrightSaris&denEngelsmanDe NOS heeft een groot project geïnitieerd voor de 75e verjaardag van onze vorstin, Koningin Beatrix. Ze vroeg (amateur-)kunstenaars een portret van de moeder des vaderlands te maken en dat te uploaden op de site. 2000 mensen gaven aan die oproep gehoor. Een driekoppige jury (ontwerper Jan des Bouvrie, NOS-presentator en fotograaf Sacha de Boer en conservator van Paleis Het Loo Marieke Spliethoff) koos daaruit tachtig werken die de kunstenaars live mochten komen presenteren. Hiervan zou nog een dozijn afvallen, de rest krijgt een plek in een bijzondere expositie bij Paleis het Loo in Apeldoorn, die voor het publiek opent op 31 januari, de geboortedatum van mevrouw Van Amsbergen.
Die laatste selectie gebeurde gisteren, zaterdag 19 januari, ook op Paleis het Loo en die werd zeer uitgebreid vastgelegd door onze nationale omroep. Alle gelukkigen die de goedkeuring van de jury konden wegdragen (en helaas ook een paar afvallers), werden bovendien met en zonder hun werk door ons op de foto gezet. René maakte daarnaast een kunstopname van de werken op een ezel of sokkel voor een eventuele catalogus.
Fotograferen op Paleis Het Loo_fotoSaris&denEngelsman_9622Dat betekende dat we om zeven uur in de auto zaten op weg naar het Paleis, dat we rond achten onze mobiele studio opbouwden op een eigenlijk net iets te kleine plek in de zogeheten witte foyer en dat we vanaf half tien in een razend tempo tientallen mensen en kunstwerken voor onze camera´s kregen. In een paar minuten per persoon (normaal gebruiken we een half uur tot een uur) zetten we ze zo goed mogelijk op beeld, met achter mij telkens een stuk of zeven wachtenden en aan de zijkant naast René de rij met zenuwachtige mensen die nog langs de jury moesten.
Heerlijk hectisch, maar wat een feest om al die kleurrijke, stijlvolle, originele en soms (sorry, lieve mensen) oerlelijke interpretaties van Beatrix te zien en al die trotse, zeer uiteenlopende mensen die ze hebben gemaakt. Het verschijnsel dat zich ook voordoet bij baasjes en honden, namelijk dat ze in stijl en uitstraling bij elkaar passen als een peper- en zoutstel, bleek ook voor kunstenaars en hun kunstwerken op te gaan. Dat kunnen we nu nog niet laten zien, want we hebben een embargo tot de opening. Hier dus alleen een work-in-progressfoto en een kiekje van een cameraman die mij zo nodig ook moest vastleggen voor de grote film van het evenement en die per se gekke bekken wilde trekken.

Wordt vervolgd! Lees voor meer info de site van de NOS.

De NOS uploadde al een filmpje waar ik ook in een flits in voorbij kom. Op 30 januari komt er een uitgebreidere reportage, benieuwd of we daar ook weer inzitten…

Uit eigen keuken: kerst(menu)kaarten

In 2010 kregen we zo veel complimenten op onze kalender-zonder-tijd (zie www.sarisdenengelsman.nl, knop Vrij werk) dat we ook in 2011 weer graag onze tanden wilden zetten in een bij ons passend eindejaarsgeschenk voor onze familie, vrienden en relaties. Een kaartenset, zo hadden we bedacht. Helaas vergden de meeste ideeën die door ons hoofd dwarrelden een grotere tijdsinvestering dan we ons tijdens onze drukke eindejaarswerkzaamheden konden permitteren. Maar gelukkig floepte er in onze hoofden een lampje aan dat leidde tot een flitsproject. Iets met die hilarische pieppoppetjes die we die zomer op de rommelmarkt kochten, schattig en boeverig tegelijk en daarmee echte (b)engeltjes, aardig passend bij de kersttijd. We maakten een kaartenset met op de voorkant vier onschuldige poppetjes en op de achterzijde hun ondeugende kant.
Ook dit jaar was ons belangrijkste idee voor het einde van het jaar een niet erg makkelijk te realiseren kaartenset. En met de drukke novembermaand voor de boeg moest het toch echt snel in mekaar te steken zijn. Dit keer ging midden in een diepzwarte najaarsnacht het eurekalampje aan. De volgende ochtend stond het idee nog als een huis – vonden wij tenminste. Het resultaat, nauwelijks twee weken later: een compleet feestmenu op zes luxe kaarten, beginnend bij een hapje van pastinaak en eindigend met een toetje met bessen. Met de ‘groene’ bestanddelen uit de recepten (deel eigen bedenksels, deels geïnspireerd op Moons favoriete meesters Jamie Oliver en Sergio Herman) knutselde ‘mevrouw’ kerstversieringen in elkaar. ‘Meneer’ zette ze als echte kunstwerkjes op de foto.
bieten2_5360 boom_vrij_5384 kaarsenvrij_5348 krans_vrij_5374 slinger3_5406 ster_5396
De gerechten die erbij horen zijn: choggiabieten met makreelrilette, aspergesalade met pesto en geitenkaas, pastinaakbeignets, bloemkoolmousseline met coquilles, citroensabayon met bessen en mozzarella met room en tomaatjes.

De kaarten zijn ook te koop. Ze kosten 10 euro per setje van zes dubbele kaarten 15×15 cm met aan de linkerbinnenkant het recept en rechts de tekst ‘Smakelijke feestdagen’. Ze komen met zes witte bijpassende enveloppen en sluitzegels-in-stijl in een pergamijnen zakje. Mail me op hallo @ moonsaris punt nl als je interesse hebt.

Ons eerste boekje!

20. voorstellingen van noordOns allereerste boekje is uit! Het hoort bij de expositie die net is afgesloten op Over het IJ Festival. We hebben het zelf ontworpen en opgemaakt, met beeld- en woordmateriaal van eigen hand. Erin staan (vooral) jonge mensen uit Amsterdam-Noord die we hebben geportretteerd op hun favoriete plek in dit stadsdeel.

Het boekje ‘20. Voorstellingen van Noord’ (48 pagina’s) kost 10 euro inclusief verzendkosten. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje met als onderwerp ‘20’ en met erin je naam en adres naar hallo@moonsaris.nl, dan sturen we het boekje na betaling naar je toe.