De ‘kimonokeizer’ exposeert

Z’n vriendin noemt hem liefkozend de kimonokeizer. Wij noemen hem wel Pa Pinkelman, onze ouwe, pa. Hij heeft sinds hij internet heeft een indrukwekkende verzameling ‘Japanse jurken’ en eetstokjes verzameld; met de sakecups die hij al had de moeite waard om gezien te worden. Museum Klok & Peel Asten, voorheen Klokkenmuseum, nog verder voorheen Beiaardmuseum had Japanse dagen en nodigde Saris sr. uit om z’n spulletjes uit te stallen en op te hangen in de grote gang die toegang geeft tot de andere exposities in het museum. Trots speelde hij gastheer en gaf hij iedereen die het maar enigszins wilde horen uitleg bij zijn collectie. Wij eren Hashi Saris met een bescheiden galerijtje alhier.

Greep uit de kunstenaarsportretten

Tot vandaag rustte er een embargo op onze beelden, maar nu mogen we ermee los. Hier een selectie van de mooiste kunstwerken en/of de best gelukte foto’s van de kunstenaars wier werk is opgenomen in de expositie ‘Beeld van Beatrix’ volgens ons. Wat een feest! Bea, alle kunstenaars, chapeau!
De expositie is te zien tot en met Koninginnedag – de laatste voorlopig – op alle dagen dat Paleis het Loo open is.
Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk Beeld van Beatrix op Paleis het Loo - portret van de kunstenaars met hun werk

Opening Beeld van Beatrix

Beeld van Beatrix - foto Saris & den Engelsman

Dries van Agt opent de expositie

- foto Saris & den Engelsman

De kunstenaars zoeken hun werk in het beeld dat Het Loo heeft laten samenstellen van alle in de expositie opgenomen kunstwerken

- foto Saris & den Engelsman

Jurylid Sacha de Boer, journalist en fotografe, licht toe waarom ze een werk waardeert. Rechts de kunstenares van het werkje links

- foto Saris & den Engelsman

Glaskunstenaar Van Leeuwen geeft uitleg over zijn werk, dat door de inrichters van de expo prachtig is geplaatst

Het redactiewerk dat ik de afgelopen tijd driftig heb zitten doen, komt binnenkort aan de beurt op m’n blog. Vandaag eerst even aandacht voor het spannendste en meest uitstralingsrijke project dat we in lange tijd, misschien wel sinds altijd hebben gedaan voor een opdrachtgever: de portretten van de kunstenaars die een ‘Beeld van Beatrix’ hebben gemaakt dat is uitverkozen voor de gelijknamige tentoonstelling op Paleis het Loo. 64 van die portretten zijn geplaatst op het verklaringsbordje van de bijbehorende werken in de tentoonstelling, en op de keper beschouwd hebben wij dus eigenlijk als enige – nou ja Andy Warhol dan, met zijn vierluik van Trix – meerdere werken in de expo hangen. Alle portretten worden, zo horen we vandaag, ook opgenomen in een uitklapboekje dat bij de tentoonstelling komt – nog net niet op tijd klaar, maar zeer in de maak en erg mooi geworden. En verder waren René en ik én het grootste deel van onze foto’s vanavond, 30 januari, allebei uitgebreid te zien in de NOS-documentaire Uw beeld van Beatrix, die over het project is gemaakt.  In de aftiteling stonden we als medewerkers van Het Loo expliciet genoemd. Dat zijn we niet, we zijn immers freelancers, maar we zijn desondanks apetrots dat we het voor mekaar hebben gekregen al die mensen op één dag te kieken en velen van hen plus onze opdrachtgevers ook nog tevreden te stellen met het resultaat.
Kan een dag mooier beginnen dan dat er op het sjieke toilet van Het Loo een lieve kunstenares naar je toekomt en je complimenteert met de fijne indruk die je die dag bij haar hebt achtergelaten omdat je iedereen (nou ja, tenminste haar) zo geruststelde en ondanks de grote spoed de aandacht gaf die ze verdienden? Mijn dag kon al niet meer stuk, en toen ik ons werk in de expo en het boekje van de tentoonstelling nog niet gezien. Wauw. Wat een leuk project. Zo willen we er wel elke paar weken één. Komt u maar!

Beeld van Beatrix

BeeldVanBeatrix_copyrightSaris&denEngelsmanDe NOS heeft een groot project geïnitieerd voor de 75e verjaardag van onze vorstin, Koningin Beatrix. Ze vroeg (amateur-)kunstenaars een portret van de moeder des vaderlands te maken en dat te uploaden op de site. 2000 mensen gaven aan die oproep gehoor. Een driekoppige jury (ontwerper Jan des Bouvrie, NOS-presentator en fotograaf Sacha de Boer en conservator van Paleis Het Loo Marieke Spliethoff) koos daaruit tachtig werken die de kunstenaars live mochten komen presenteren. Hiervan zou nog een dozijn afvallen, de rest krijgt een plek in een bijzondere expositie bij Paleis het Loo in Apeldoorn, die voor het publiek opent op 31 januari, de geboortedatum van mevrouw Van Amsbergen.
Die laatste selectie gebeurde gisteren, zaterdag 19 januari, ook op Paleis het Loo en die werd zeer uitgebreid vastgelegd door onze nationale omroep. Alle gelukkigen die de goedkeuring van de jury konden wegdragen (en helaas ook een paar afvallers), werden bovendien met en zonder hun werk door ons op de foto gezet. René maakte daarnaast een kunstopname van de werken op een ezel of sokkel voor een eventuele catalogus.
Fotograferen op Paleis Het Loo_fotoSaris&denEngelsman_9622Dat betekende dat we om zeven uur in de auto zaten op weg naar het Paleis, dat we rond achten onze mobiele studio opbouwden op een eigenlijk net iets te kleine plek in de zogeheten witte foyer en dat we vanaf half tien in een razend tempo tientallen mensen en kunstwerken voor onze camera´s kregen. In een paar minuten per persoon (normaal gebruiken we een half uur tot een uur) zetten we ze zo goed mogelijk op beeld, met achter mij telkens een stuk of zeven wachtenden en aan de zijkant naast René de rij met zenuwachtige mensen die nog langs de jury moesten.
Heerlijk hectisch, maar wat een feest om al die kleurrijke, stijlvolle, originele en soms (sorry, lieve mensen) oerlelijke interpretaties van Beatrix te zien en al die trotse, zeer uiteenlopende mensen die ze hebben gemaakt. Het verschijnsel dat zich ook voordoet bij baasjes en honden, namelijk dat ze in stijl en uitstraling bij elkaar passen als een peper- en zoutstel, bleek ook voor kunstenaars en hun kunstwerken op te gaan. Dat kunnen we nu nog niet laten zien, want we hebben een embargo tot de opening. Hier dus alleen een work-in-progressfoto en een kiekje van een cameraman die mij zo nodig ook moest vastleggen voor de grote film van het evenement en die per se gekke bekken wilde trekken.

Wordt vervolgd! Lees voor meer info de site van de NOS.

De NOS uploadde al een filmpje waar ik ook in een flits in voorbij kom. Op 30 januari komt er een uitgebreidere reportage, benieuwd of we daar ook weer inzitten…

Sonja, Saris & den Engelsman

Vijf jaar geleden begon Theatergroep Sonja haar carrière. René den Engelsman en ik zetten in die tijd hun eerste stappen in het theater als scènefotograaf. De paden van Sonja, Moon en René kruisten zich in dat prille begin en sindsdien trekken ze met elkaar op. Ze treffen elkaar vooral als een nieuwe productie bijna klaar is. Een schrikmoment, want als de fotografen komen, weten alle mensen die meewerken: het is bijna première. Hoog tijd voor een laatste lik verf, het stellen van het licht, het bijschaven van de personages. Van die paniek zie je op de foto’s gelukkig niks. Voor de doorloop, soms de allereerste keer van begin tot eind, pakken de topacteurs van TG Sonja de uiterste concentratie. En zo krijgen Moon en René volop gelegenheid om Sonja’s diepgravende, meerlagige werk vol emotionele ontwikkeling optimaal vast te leggen.

Omdat TG Sonja vijf jaar bestaat, hebben we samen een expositie gemaakt van de mooiste, meestzeggende beelden van de voorstellingen die de theatergroep in haar jonge bestaan heeft gespeeld. Deze tentoonstelling is van 8 oktober tot en met 12 november te zien in theater- en filmcafé De Lieve Vrouw in Amersfoort, tijdens de reguliere openingstijden.

Broers in samenwerking

De broers Ilay en Anan den Boer werkten in een intensief proces samen aan de voorstelling Broer. Die voorstelling draait om hun onderlinge verhouding in relatie tot het voortdurende en heftige conflict in Ilay’s geboorteland Israël. Om de voorstelling extra universele kracht bij te zetten, portretteerden de vaste fotografen van TG Ilay, Moon en René, een aantal andere broers die samenwerken op hun gezamenlijke werkplek. Hamvraag: hebben zij ook zo’n explosieve relatie als de Den Boers of gaat het er bij hen harmonieuzer aan toe?
Ilay en Anan den Boer - foto Saris&denEngelsmanAndé en Hans Goedkoop © Saris & den EngelsmanRoger en Marcel Grivec ©Saris & den Engelsman 2012Roberto en Nino Pennino - ©Saris&denEngelsman

Vier van de acht tot nog gemaakte portretten, een gemaakt op de eerste speelplek, Amsterdam (Over het IJ festival), een op de tweede, Den Bosch (Theaterfestival Boulevard) en twee op de derde, Zuid-Limburg (Cultura Nova). Van links naar rechts: Ilay en Anan den Boer, theatermaker/componist, André en Hans Goedkoop, kok/eigenaar van een restaurant, Roger en Marcel Grivec, eigenaren van het Jeanspaleis en Roberto en Nino Pennino, advocaten. De foto’s zijn te zien op de locatie waar de voorstelling speelt, met een citaat over de samenwerking of de relatie tussen de broers.

Hans en André Goedkoop (61), kok en eigenaar restaurant Place du Nord, Purmerplein in Amsterdam-Noord.
André : “Hans is medewerker, geen compagnon. Dat heb ik wel een tijdje gek gevonden, dus ik heb hem voorgesteld om compagnon te worden, maar daar zag Hans helemaal niks in. Hij houdt niet van de verantwoordelijkheid, hij vertoont z’n kunsten het liefst in de keuken.”
Hans: “We zijn makkelijk. Tenminste”, twijfelt hij eventjes: “ik ben makkelijk.”


Het is de bedoeling de serie langzaam maar zeker uit te breiden op andere speelplekken.

Ons eerste boekje!

20. voorstellingen van noordOns allereerste boekje is uit! Het hoort bij de expositie die net is afgesloten op Over het IJ Festival. We hebben het zelf ontworpen en opgemaakt, met beeld- en woordmateriaal van eigen hand. Erin staan (vooral) jonge mensen uit Amsterdam-Noord die we hebben geportretteerd op hun favoriete plek in dit stadsdeel.

Het boekje ‘20. Voorstellingen van Noord’ (48 pagina’s) kost 10 euro inclusief verzendkosten. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje met als onderwerp ‘20’ en met erin je naam en adres naar hallo@moonsaris.nl, dan sturen we het boekje na betaling naar je toe.

Onze expo hangt!

Een nieuw hoogtepunt in onze jonge carrière als exposant: tijdens Over het IJ Festival zijn op grootformaat de foto’s te zien die wij de afgelopen maanden maakten van jonge mensen in Amsterdam-Noord, met de titel 20. Voorstellingen van Noord. Het festival duurt van 5 tot en met 15 juli. We houden geen opening, alleen voor de mensen die op de foto’s staan. Over het IJ is zo lief ons en hun een drankje en een voorstelling aan te bieden. Alle andere nieuwsgierigen zijn van harte welkom tijdens de openingstijden van het festival, en zelfs daarbuiten, maar dan zijn wij er niet om je even te zien.

Snelle kiek van René:

Twintig. Voorstellingen van Noord

René en ik leggen deze week de laatste hand aan de foto’s voor ons project ‘Twintig. Voorstellingen van Noord’. Daarvoor hebben we de afgelopen maanden (bijna) twintig mensen van twintig jaar uit Amsterdam-Noord op de foto gezet op een plek waar ze graag komen, rust vinden, zichzelf kunnen zijn.

Het resultaat is een verzameling portretten van zowel mensen als van het landschap om ze heen. Ik noem ze landschapsportretten – of portretlandschappen, daar ben ik nog niet helemaal uit. In beide gevallen een leuk begrip om je printer mee in de war te brengen want die kent de instelling ‘portrait’ (staand) of ‘landscape’ (liggend) en dit zijn dus liggende portretten… Een mooie vorm, vinden wij, omdat de mens onlosmakelijk verbonden is met zijn omgeving en die laatste beter tot uitdrukking komt als er in het beeld letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor is.

De presentatie van deze serie mensen en omgevingen is tijdens Over het IJ festival 2012, van 5 tot en met 15 juli in Amsterdam-Noord – twintig jaar geleden opgericht en aan de 21e editie toe. Het wordt al met al een bijzonder kijkje achter de façade van NSDM-terrein, Shell-toren en IJ-plein, het enige wat de meeste Amsterdammers kennen van het stadsdeel aan de noordelijke IJ-oevers.

Op de foto, ©Saris & den Engelsman: Shelley Appelboom, die met haar honden en die van haar klanten (uitlaatservice Mijn Beste Vriend) graag wandelt in het park tussen Amerbos en A10.